Kategorier

måndag 28 maj 2012

Din tillgivna Virginia (***)

Jag har alltid varit lite svag för Virginia Woolf. Det jag har läst av henne har jag gillat, fast i ärlighetens namn ska sägas att jag inte läst särskilt mycket och det har också hänt att jag lagt ifrån mig en bok utan att ha läst ut den. Hon är inte helt lättläst.

Porträtt målat av Vanessa

I höstas läste jag en bok som handlade om Virginia och hennes syster Vanessa. Boken hette "Vanessa och Virginia" och var skriven av Susan Sellers. Den var skriven i jagform och det var Vanessa som förde ordet. Jag tyckte boken var intressant men den fick dålig kritik.


Nyligen hittade jag på biblioteket ännu en bok som skildrade Virginia Woolfs liv, denna gång genom hennes egna brev. "Din tillgivna Virginia" innehöll ett  urval av alla de brev hon skrivit under sitt liv. Woolf var en trägen brevskrivare och kunde skriva upp till sex brev om dagen. Jag hade ibland lite svårt att fatta vem som var mottagare av breven men längst bak i boken fanns en kort beskrivning av flera av adressaterna - som jag upptäckte efter ett bra tag.

Genom breven fick man ta del av hela Virginias liv från det att hon var ung tills dess att hon skrev avskedsbrevet till sin man Leonard, 1941. Det är nog få förunnat att kunna skriva brev på ett så lätt och ledigt sätt och tänk att ha så många intressanta vänner. Förutom utdrag av ett urval brev innehöll boken också kommentarer av Francis Spalding och en mängd bilder på Virginia och hennes vänner samt "tavlor" målade av bland annat hennes syster Vanessa. Intressant läsning.

En ung Virginia tillsammans med sin pappa

Virginia och hennes systerdotter Angelica




2 kommentarer:

  1. Ditt blogginlägg får mig att sätta upp "Mot fyren" på min att-läsa-lista. Jag läste den när jag var i 20-årsåldern. Minns att jag både fascinerades och tyckte den var "seg". Minns att det var en pocket vars omslag hade en tecknad fyr med typisk 70-talslayout.

    I början av 2000-talet läste jag Mrs Dalloway av VW och "Timmarna" av Michael Cunningham innan jag såg den bra filmen "timmarna".

    Fyren ligger utanför Cornwall har jag för mig.

    SvaraRadera
  2. Vad händer med Tidlösa? Nu var det längesedan man hade något att läsa här :(

    SvaraRadera