torsdag 1 november 2012

Machu Picchu

Machu Picchu är något alldeles speciellt!
  

Mitt i Anderna, bland höga bergstoppar, ligger den mest fantasieggande av alla de stora inkalämningarna - Machu Picchu – men så räknas den också som ett av underverken från den gamla världen (världsarvsstatus från 1983).


Vi lämnade (som vanligt) hotellet i ottan för att ge oss iväg till en av resans förväntade höjdpunkter - i dubbel bemärkelse. Vi åkte buss uppför en ringlande, slingrande väg och så kom vi fram och vi blev inte besvikna.



 
MP ligger bland branta klippor, 2 400 meter över havet och består av två delar - ett stadsområde med ruiner av tempel, palats mm och de omgivande trappstegsterrasserna. MP har kallats den bortglömda staden men det är inte riktigt sant för Quechafolket har känt till dess existens i århundraden. Det råder lite olika uppfattning om varför MP byggdes. Numera är nog den allmänna uppfattningen att citadellet varit tillflyktsort för inkahärskare. Anläggningen övergavs när Inkariket föll. MP byggdes upp på 1400-talet på så kort tid som 40 år.








Jag tyckte Machu Picchu var alldeles enastående, väl värt hela resan. Vi gick runt i flera timmar med vår guide. Hon berättade och berättade. Mycket information blev det men intressant och spännande var det.


Sen tillbaka på slingrande stigar till det lilla samhället Agues Calientes igen, lunch och tåg till Ollantaytambo och så vidare med buss till Cuzco.

3 kommentarer:

  1. Hej! Vilken fantastisk resa ni gör. Imorgon skall vi resa till Sundsvall

    SvaraRadera
  2. Vad spännande och kul att få se i verkligheten! Idag åker vi till Gröndal.

    SvaraRadera
  3. Ojoj riktigt häftig, vilka bilder!

    SvaraRadera