tisdag 8 januari 2013

Hjältar

Engelsmännen gör fantastiska TV-serier! The Bletchley Circle, som visades i söndags, var inget undantag. Serien var uppdelad på tre avsnitt men vi klämde alla i ett svep.

The Bletchley Circle Poster

Handlingen utspelade sig i 40-50-talets England. Fyra enkla kvinnor, som under andra världskriget jobbade med att knäcka den tyska militärens koder, var huvudpersoner. Smarta tjejer som gjorde ett enastående jobb men när kriget var slut hade man inte längre någon användning för dem.

Så inträffar ett antal mord och då ser de samband som inga andra ser. När de berättar om sina teorier behandlades de med översitteri och nedlåtenhet men de plockar fram sina gamla kunskaper och lyckas (naturligtvis) hitta mördaren. Det var så befriande att se fyra kvinnor (som förväntades vara nöjda med sina "små världar" som hemmafruar, kontorister, biträden) bli hjältar. Visst var handlingen lite orealistiskt men ändå var serien mycket bra. Miljöerna från början av 50-talet var fantastiska. Bäst av allt var att det så tydligt framgick hur man behandlar kvinnor och det var så skönt att slippa se starka, tuffa grabbar som kastar sig in i slagsmål och kör bil som galningar ( Mission impossible, James Bond m.fl.) som hjältar.

Hoppas det kommer fortsättning på The Bletchley Circle!

1 kommentar:

  1. Jag håller med! Vi såg också alla tre avsnitten på söndagskvällen.

    SvaraRadera