Kategorier

söndag 10 februari 2013

Den store Gatsby**** eller Drick med måtta

Biblioteket i Gröndal var stängt för renovering hela våren men när vi gick förbi där i höstas var allt klart och biblioteket öppet. Vi gick naturligtvis in och jag passade på att fråga om de hade någon bokcirkel. Det hade man inte men man kunde ju starta en - blev det positiva svaret - och några veckor senare var det klart. Vi är nio deltagare, tre pensionerade (tror jag) män, två mammalediga kvinnor och fyra kvinnliga pensionärer - ganska bra spridning.

Den store Gatsby

Den första cirkelboken - Den store Gatsby - hade vår cirkelledare (bibliotekarien) valt. Ett utomordentligt val, enligt mitt förmenande. En liten kompakt bok som hade "allt" - bra språk, fina miljöskildringar, spänning och intressanta personer. Handlingen utspelar sig i 20-talets USA, förbudstidens USA, och skildrar ett dekadent överklassliv. Om jag förstår saken rätt är det en nyckelroman som har likheter med författaren F Scott Fitzgeralds eget destruktiva liv. Han dog endast 44 år gammal av missbruk.

När vi diskuterade boken var det egentligen bara jag som gillade den. Några tyckte att den var intressant men flera ogillade den och kunde inte förstå att den blivit så berömd. Boken har filmatiserats flera gånger och under 2013 kommer ytterligare en version. Den måste vi se!

I lördagens DN (9/2 2013) fanns en blänkare om att en amerikansk komiker har kommit på hur de som har ont om tid ändå ska kunna bilda sig, rekordsnabbt. Man behöver inte läsa vare sig bok, recension eller baksidestext utan i stället välja Dan Wilburs blog. Där har han rensat bort allt dödkött och ger dig kontentan av boken i en enda mening. Den store Gatsby får varningstexten "Drick med måtta".


Trots att jag inte har något att göra (förutom TV-tittandet) har jag inte hunnit med att läsa särskilt mycket under hösten, bara några deckare, bl.a. Belinda Bauer Mörk Jord**, Tove Alsterdal I tystnaden begravd*** och Göran Rosenbergs bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz*** - intressant men något överreklamerad.

1 kommentar:

  1. Jag har läst alla tre och tycker inte alls att Göran Rosenbergs bok är överreklamerad. Den var jättebra och Tove Alsterdal var för mig en ny och mycket positiv bekantskap. På tisdag flyttar jag och då blir det mindre läst de kommande veckorna.

    SvaraRadera