Kategorier

måndag 13 januari 2014

Vågar du stå för dina åsikter?

I min (Berlin)kurs om tysk kultur - i betydelsen kultur skapad eller utövad i tysktalande länder - ingår ocså att titta på film, gå på teater och konserter.

Före jul var vi på Folkoperan och såg Mozarts Trollflöjten. Vi skulle också ha sett Bertold Brechts pjäs Galileis liv på Stadsteatern men den blev inställd eftersom skådespelarna blivit sjuka.Vi har sett Katharina Blums förlorade heder (efter en bok av Heinrich Böll), Maria Brauns äktenskap (regisserad av Reiner Werner Fassbinder) och ytterligare en film av Roberto Rossellini om hur det var att leva i efterkrigstidens Tyskland. Och jag häpnar över hur lite jag kan om tyskt kultur - så få filmer jag har sett och så lite böcker jag har läst men nu står i alla fall Boktjuven (av den Australiske (?) författaren Zusak) på schemat.


I veckan hade skådisarna kryat på sig och vi kunde se pjäsen om Gallileo Galilei. Den handlade om de kval Galilei genomlevde när han fått klart för sig att jorden inte är universums medelpunkt - skulle han förneka vad han kommit fram till eller skulle han stå fast vid sina upptäckter, bli torterad och bränd på bål? Han valde förnekelse - Brecht valde att lämna Tyskland.

1 kommentar:

  1. Boktjuven är en riktigt bra bok men jag vet inte varifrån författaren kommer. Rimligtvis borde han vara tysk eftersom boken insiktsfullt förmedlar tyskt vardagsliv under 30-talet. Apropå 30-tal kan jag rekommendera "Hägring -38" som dock inte utspelar sig i Tyskland utan i Finland.

    SvaraRadera