måndag 10 februari 2014

Svimmande damer

Nu ingår en "padda" i mitt elektronikliv (födelsedagspresent)! Först jobb, jobb, jobb för att få den att funka, sen kom det roliga.

Jag började jobbet med att läsa hem sls hemsida (Stockholms lokaltrafik) och upptäckte att man under hela våren ordnar guidade konstvisningar i tunnelbanan. Vi hängde förstås på. Första visningen var utefter "den gröna linjen".

Jättetrevlig! Vi fick lära oss lite om tunnelbanans historia. Sen följde visning av konsten på sex stationer. Den gröna linjen är den äldsta. Den invigdes i början av 50-talet. Då, när man började bygga tunnelbanor i Stockholm, använde man en metod man kallade "cut and cover" - man grävde ut och täckte över. Eftersom man trodde att stockholmarna inte vågade åka djupt under marken la man banan ganska ytligt! Den stora merparten av gröna linjen går till och med över jord.


Stationen vid Fridhemsplan var man dock tvungen att lägga djupt. Sen fick passagerarna tas sig ned och upp med hjälp av rulltrappor. Det blev ganska långa rulltrappor! Så långa att damerna som åkte i dem svimmade!! För att komma till rätta med detta fick man anställa manliga ledsagare som följde damerna upp och ned.

Det här låter ju inte klokt! Kvinnor svimmade när den åkte i långa rulltrappan. Nu planerar man att bygga en station vid Sofia som ska ligga 100 meter under marken och bara kunna nås via hissar. Jag har redan hört flera som sagt att de aldrig ska åka till den stationen. Tänk att vi hela tiden är så rädda för förändringar! En del tror till och med att man kan få stressjukdomar av moderna telefoner och paddor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar