fredag 26 september 2014

Matlagning på franska - Julie och Julia****

Förra året var jag fokuserad på Tyskland. Nu är det Frankrike som gäller. När det visas fransk film på TV spelar jag in den direkt.

I går visade man en film om fransk matlagning och om en matlagningsbloggare från New York - tänk - fransk matlagning, Paris, lite enkel franska och en bloggare i samma film. Dessutom var det min favoritgenre - romantisk komedi. Julie och Julia är en riktig "må bra" film, som bygger på två verkliga personer - Julia Child och Julie Powell.

Julia Child flyttar med sin man till Paris utan att veta vad hon ska ägna dagarna åt. Hon börjar på den franska matlagningsskolan Cordon Bleu, sen är det hela igång. Hon börjar hålla kurser, skriva kokböcker, göra TV-program och så introducerar hon fransk matlagning i USA. (Längst ned i detta inlägg finns en länk till ett av Julias matlagningsprogram på TV.)

Julie Powell (den andra huvudpersonen i filmen) känner sig vilsen i livet och börjar blogga om Julia Childs recept - det blir succé även det. Bloggandet blir hennes första steg som författare. Hon skriver boken Julie och Julia, som är förlaga till denna otroligt charmiga film.


Men, inte nog med det. På kvällen lyssnade jag på P1-programmet Stil. Avsnittet handlade om Alice Waters - ännu en amerikanska som åkte till Paris och blev inspirerad av fransk matlagning. När hon kom hem igen, ville hon leva ett liv med omsorg i varje detaljer. Hon öppnade restaurangen Chez Panisse i Berkeley. Hennes koncept bygger på organisk och närodlad mat. Det är Alice som introducerar det Kalifoniska köket och hon kommer att betraktas som en av de mest inflyteserika personerna när det gäller matlagning i USA. I programmet jämför man henne med - Julia Child.


Alice Waters gav sin restaurang namnet Chez Panisse efter Honoré Panisse - en av personerna i Marcel Pagnols film om livet  i Marseille - Marius, Fanny och César - hennes favoritfilmer.

Undrar just om denna triologi finns att få tag i och om den är översatt till svenska.

Här kan du lära dig att laga omelett med Julias (den riktiga Julia) hjälp. Klicka antingen på bilden nedan (om den visas - det gör den inte i apple-läsplattor eftersom Steve Jobs inte gillade flash) eller på länken "Julia Child makes an omelet - YouTube". 

1 kommentar: