lördag 15 november 2014

Stenar

Vår första resdag i Turkiet började med frukostbuffé sedan gav vi oss iväg söderut till Priene, en stad som anses har varit bebodd redan 1000 fKr. Där tittade vi på Athenatemplet från 300 år fK och en teater som var 100 år yngre. Teatern hade plats för 5 000 personer. Pirene är en av de bäst välbevarade hellenistiska bosättningarna.





Efter Priene åkte vi vidare till Miletos och tittade på en stor badanläggning och ännu en arena. Badanläggningen hade avdelningar för kalla och för varma bad och hade varit öppen för alla fri människor. Slavarna, de som kanske hade störst behov av att bada, fick dock inte gå dit. På arenan i Miletos hade man också gladiatorspel. Den och var dubbelt så stor som den i Pirene.





Sedan fortsatte vi till ännu en gammal stad, Didyma, och tittade på ett Apollotempel.


När vi satt oss i buss igen tog det inte många minuter innan hela sällskapet sov - att titta på så mycket sten på en och samma dag - är tröttsamt. Tillbaka på hotellet tog vi (maken och jag) en lång promenad utefter den öde stranden. Kustlinjen var vacker men allt var övergivet - hotell, uteserveringar, hela stugbyar - det känns konstigt att gå längs en tom strand, som dessutom såg skräpigd och förstörd ut. Vi såg inga människor, bara hundar och katter - men det såg vi å andra sidan hur många som helst. När vi kom tillbaka till hotellet väntade ett dignande buffébord.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar