söndag 29 mars 2015

Frukostbio

På den mysiga biografen Bio Rio i Hornstull kan man titta på film och samtidigt äta frukost. Vi var på plats strax efter klockan tio på söndagförmiddagen för att se "Pansarkryssaren Potemkin".

"Pansarkryssaren Potemkin" är en klassisk film från 1925. En sovjetisk film som skildrar hur matroser gör myteriet på en båt i Svartahavsflottan (sann händelse från 1905) och vad som sedan hände. Efterspelet är dock helt förljuget - ett beställningsjobb åt sovjetstaten. Det finns ingen huvudperson i filmen utan det är folkmassorna som är de viktiga. En mycket suggestiv film, medryckande och intressant, som var förbjuden i Sverige ända till 1950-talet. Filmen var banbrytande och scenen när en barnvagn rullar ned för den breda trappan i Odessa är klassisk.

Efteråt samtalade Nils Petter Sundgren och Peter Handberg om själva filmen och dess regissör Sergej Eisenstein. Ett trevligt och annorlunda sätt att inleda söndagen.


1787 lät de ryske fursten Grigorij Potemkin bygga teaterdekorationer utefter den väg Katarina II åkte när hon skulle besöka Krim - hon skulle bara se välmående byar och få intryck av välstånd - s.k. Potemkinkulisser. Jag vet inte vad det finns för samband mellan Potemkinkulisser och pansarkryssaren Potemkim men jag gissar att båten döptes efter den gamle fursten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar