söndag 10 maj 2015

High Line

En nedlagd gammal järnväg - byggd många meter över marken - har omvandlats till ett grönt och blommande gångstråk. Jag hade hört talas om High Line innan jag åkte till USA och blev också rekommenderad att gå dit av personer vi träffade på resan. Parken sträcker sig mellan 14e och 34e gatan och ligger på Mahattans västra sida.



Järnvägen var i drift mellan 1934 och 1980 men byggdes om till park 2009. Härligt att promenera bland träd och blommor, ca 10 meter ovan mark, mitt inne i ett höghusområde och så oerhört skönt för de som jobbar och bor i husen runt omkring att slippa oväsendet från tågtrafiken. 




Oväsen är annars något som är karaktäristiskt för New York. Ljudnivån är konstant mycket hög. Det tutas, skramlas, "sirenas" oupphörligt. Ambulanser och polisbilar far förbi på utryckning. Det låter som jordens undergång var nära. Inte långt från vår "Brooklynlägenhet" passerade en järnväg, även den flera meter över marken. Det är obegripligt att folk kan bo i dess närhet - när tågen passerade gick det inte att göra sig hörd. Vi försökte alltid sätta på barnbarnet hörselskydd när vi hade honom med oss på promenad - dock inte populärt av lilleman, som hela tiden slet dom av sig. Maken var helt förbluffade över oväsendet och spelade in ljudet flera gånger


High Line sett från Whitneymuseet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar