måndag 21 september 2015

Biografier

Nu har vi bytt tema i vår bokcirkel. Det närmaste året (eller så länge vi vill) ska vi läsa biografier. Vi började med Lawen Mohtadis bok "Den dag jag blir fri - En bok om Katarina Taikon".

Jag tyckte om "Den dag jag blir fri" - mycket intressant och tänkvärd men den var också plakatartad, som en av deltagarna uttryckte det. Det var Katarina Taikons liv som bar handlingen framåt men den handlade mer om zigenarnas situation i Sverige (ordet zigenare används genomgående). Vi tyckte nog alla att L Mohtadi kunde vidgat sina vyer och satt in romernas liv i ett vidare perspektiv.  

Romernas liv i Sverige har inte varit lätt. De har blivit trakasserade och de har fått kämpa för att kunna bo anständigt och för att få gå i skola. Analfabetismen var länge stor bland dem.

Katarina själv fick i vuxen ålder möjlighet att gå på Birkagårdens folkhögskola! Sen använde hon sina kunskaper till att stötta utsatta och skriva böcker. Hon berättade om romernas situation och barnböckerna om flickan Katizi var egentligen en berättelse om hennes egen tuffa uppväxt.

När Katarina Taikon var 16 år deltog hon i Arne Suckstorffs kortfilm Uppbrott; (klicka på länken så kommer du till filmen).

Katarinas aktiva liv blev tyvärr ganska kort. Redan när hon var 50 år drabbades hon av hjärtstopp och levde resten av livet sängliggande i koma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar