Kategorier

torsdag 7 april 2016

102 år

För si så där ett och ett halvt år sedan hörde jag ett intressant radioprogram om arkitekten Léonie Geisendorf. Hon var elev till Le Corbusier, jobbade i Stockholm under sin produktiva tid och flyttade till Paris när hon pensionerades. Programmet var så intressant så jag googlade på henne och fick veta att hon var känd för att ha ritat Villa Delin - ett hus i Djursholm byggt i "Le Corbusier-stil". Jag var lite sugen på att se hur huset såg ut men kom aldrig iväg. Till min förvåning kom huset ut till försäljning strax efteråt men inte heller då kunde jag åka dit - min späckade almanacka la hinder i vägen.

I veckan "stötte" jag på henne ännu en gång. Fick se hennes dödsruna i tidningen. L Geisendorf hade dött i Paris, 102 år gammal. Fastän hon inte flyttade till Paris förrän hon slutat jobba, hann hon bo där i mer än 30 år. I dödsrunan (som jag normalt inte brukar läsa) stod det att hon, förutom Villa Delin, även var känd för att ha ritat en skola och ett radhusområde i Skarpnäck.

Skarpnäck fick bli lördagsutflykt i vår strävan att lära känna Stockholm. Vi tog tunnelbanans gröna linje och kom fram till en tom och öde station.

¨




Sen promenerade vi vidare och efter lite letande hittade vi rätt. Från utsidan var husen fina men inte särskilt exceptionella. Hela området såg trevligt och ombonat ut och radhus låg så fint inne bland träden. Inget dumt val att bo där.



På hemvägen passerade vi några nybyggda radhus, som också såg trevliga ut - men var fanns trädet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar