onsdag 11 maj 2016

En halv gul sol

"En halv gul sol" är namnet på Chimamand Ngozi Adichis bok om staten Biafra. Handlingen utspelar sig under perioden 1960 till 1970. 1967 bröt sig provinsen Biafra ut från Nigeria och bildade en egen stat. I det inbördeskrig som följde efter utbrytningen dog 2 miljoner biafraner och ca 200 000 nigerianer. Biafra blev bara erkänt av några få stater men inte av Storbritannien (deras tidigare kolonialmakt) och inte av USA och hade därför ingen möjlighet att överleva som självständigt land. Biafra isolerades från omvärlden och en svår svält bredde ut sig bland befolkningen - de fick sjukdomen kwashiorkor. Barnen med de uppsvällda magarna gav upphov till begreppet biafrabarn.

På Biafras flagga fanns en halv gul sol
"En halv gul sol" var en toppenbok. Mycket bra. Det tyckte vi allihop i bokcirkeln. Välskriven, lättläst, fängslande och intressant. Den handlar om en välsituerad familj och deras liv före kriget och efter det att kriget brutit ut - i början och i slutet av 60-talet. Handlingen går fram och tillbaka mellan dessa perioder vilket också gjorde boken intressant. Huvudpersoner är tvillingsystrarna Olanna och Kainene och deras män men en viktig roll spelar också den unge tjästepojken Ugwu.

Boken skildrar det dagliga livet i ett land i fred och hur allt förändras när det utbryter krig. Människor som tidigare umgåtts blir varandras fiender och det är huvudsakligen människorna som skildras inte kriget. Det är en krigsroman men också en roman om kärlek och tillgivenhet.


Jag mer eller mindre sträckläste denna 680-sidor tjocka bok, jag som avskyr att läsa om krig och elände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar