torsdag 19 maj 2016

Kvinnor kan

I stället för att sitta inne i lektionssalen på Karlbergsvägen och titta på "diabilder" av Rembrandt träffades vi i onsdags på trappan till Fredsgatan 6 och tittade på riktiga tavlor av stora mästare. På Karlbergsvägen ligger Birkagården och på Fredsgatan 6 huserar under några år Nationalmuseum och det var dit vi birkianer begav oss.

Vår lärare guidade oss runt bland kvinnliga konstnärer i Nationalmuseets utställning Konstnären. Han hade gjort det originella och i mitt tycke intressanta valet att koncentrerat visningen till verk gjorda av kvinnor. Vi tittade på Tyra Lundgren, Amalia Lindgren, Siri Derkert, Bertha Wegmann, Jeanna Bauk, Hilma af Klint, Helene Scherfbeck och många fler.




 

Efter visningen tog vi, mina "klasskamrater" och jag, en gemensam fika i trapphuset. Då blev vi erbjudande att delta på ett föredrag som Nationalmuseets vänner hade ordnat - det fanns "tomma" platser som vi kunde utnyttja. Slottsfrun på Skarhults slott berättade om slottets historia och det inflytande hennes företrädare haft för dess utveckling. När hon (slottsfrun) flyttade till Skarhult började hon forska i slottets historia och upptäckte då hur kraftfulla och företagsamma hennes företrädare varit. Men ingenstans kunde hon läsa om dessa kvinnor, bara om deras män och söner (männen hade ständigt varit frånvarande eftersom Sverige ständigt var i krig). Nu finns det en bok om slottsfruarna på Skarhult och på slottet kan man gå guidade turer och få slottsfruarnas levnadsöde och kärleksliv berättat för sig.


Åker vi förbi Eslöv i sommar kommer jag nog att göra en liten avstickare till det här huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar