måndag 2 maj 2016

Ruiner

Dresden, huvudstaden i Sachsen, utsattes för bomraider i slutskedet av andra världskriget. I februari 1945 när Tyskland i praktiken var besegrat bombade engelsmännen sönder hela den gamla stan. Enligt vår guide var det en vedergällning för att Tyskland bombat Coventry. Men då Coventry bombades mellan 1940 och 41 tycker jag det var ett märkligt agerande av engelsmännen.

 

  


Dresden är en gammal stad med anor tillbaka ända till 1200-talet. Där finns många vackra byggnader. Men 1945 låg staden alltså i ruiner. Jag köpte några vykort som visar hur bedrövligt det såg ut.






Med  Dresden har byggts upp igen. Återuppbyggnaden startade redan under DDR-tiden, intensifierades efter sammanslagningen och pågår fortfarande. Vi var lite fundersamma hur man kunde bygga upp en ny stad och ändå få den att se gammal ut. Förklaringen är att man återanvände ca 30 % av materialet från de sammanrasade byggnaderna. Sen har man kompletterat med nytt material. Tittar man närmare, syns det tydligt att byggnaderna består av både gammal och ny sten men vid ett snabbt ögonkast ser allt gammalt ut.


Nu är Dresden en storslagen stad. Sen kan man tycka vad man vill om att bygga en ny stad efter gammal modell. Det var intressant att tillbringa en halv dag där eftersom det känns som man alltid hört talas om stan och de fruktansvärda och onödiga bombningar den utsattes för. När vi lämnade Dresden startade vi vår hemresa med en sista övernattning i Berlin. Där passade vi på att köpa med oss sparris hem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar