lördag 14 maj 2016

Skokloster

Det är inte bara i Tyskland som det finns slott och borgar. Även i Sverige har vi några som är värda ett besök. En vacker vårdag i maj gjorde vi birkagårdare utflykt till ett av dessa slott.


Greve Wrangel, slottets byggherre, till häst
Slottet vi besökte heter Skokloster och ligger på en udde i Mälaren mellan Uppsala och Stockholm. Det är ett välbevarat och vackert barockslott med anor tillbaka till 1600-talet. Skokloster är enormt stort och innanför dess murar förvaras inte mindre 50 000 föremål. 

Kanske finns här även
Meissenporslin

1967 köpte svenska staten slottet. Jag kan förstå att den dåvarande ägaren sålde, för även om slottet är snyggt och ligger vackert, är det ett omöjligt företag att underhålla och sköta denna jättebyggnad. Jag tror inte heller att det är särskilt trevligt att bo i ett stort slott. Det är omysigt och där är kallt men roligt att besöka - därför är det bra att vi (svenska folket) äger och förvaltar detta vårt kulturarv.

Balsalen blev aldrig färdigbyggd
men håller nu på att underhållas
Ett inredningsdetalj: För att underlätta konversationen för slottets gäster hade man satt upp tänkespråk i korridorerna och gav besökarna tips om diskussionsämnen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar