tisdag 20 september 2016

Otidsenligt beteende

Om ett par veckor ska vi åka till norra Italien. En dag är avsatt för Venedig. Då skulle det passa bra att besöka Peggy Guggenheims palats och titta på all den fantastiska konst som lär finnas där.

Jag har varit på Guggenheimmuseet i New York och i Billbao men jag kände inte ens till att det fanns ett i Venedig. Det fick jag kläm på när jag hörde talas om den kritikerrosade filmen Peggy Guggenheim. Tyvärr fick jag inte sett filmen då den visades på bio men än fanns det tid. För att hyra filmen som DVD gav vi oss iväg till Kungsholmen, där "min" videobutik ligger. Tog tunnelbanan till Fridhemsplan och gick gatan upp till det ställe butiken ligger - ingen videobutik. Här fick skrytet om mitt goda minne sig en lätt knäck. Jag måste missminna mig. Vi vände och gick tillbaka till utgångsläget och fortsatte sedan gå åt motsatt håll - ingen videobutik. Efter koll i telefonen visade det sig att butiken "tagit ned skylten" i början på sommaren.


Då bestämde vi oss för att köpa filmen och gick till den stora bokhandeln vid Odenplan, där jag "brukar" köpa DVDer. Men de hade slutat sälja film. "Det finns ingen som köper filmer längre. Alla laddar ned från nätet. Jag tror inte det finns en enda DVD-butik kvar i hela stan" - sa mannen i butiken. Hej och Hå - här ligger man efter! Jag kände mig verkligen inte i takt med tiden. Nu gäller det att lära sig ytterligare en ny teknik.

Jag började leta på nätet. Det var ingen konst att hitta filmen men är man två blir det lite knöligt att titta på film på en pc. Vi får väl titta i tur och ordning - tänkte jag - men innan jag laddade ned filmen "surfade" jag runt lite på vår "gammel-TV" med bredbandsuppkoppling. Lätt som en plätt hittade jag filmen och kunde på nolltid ladda ned den till TVn till det facila priset av 29 kr. Toppen! Nu har jag lärt mig något nytt! Och så otroligt enkelt det var! Än en gång fick jag erfara att man inte ska vara rädd för att testa nya saker. Nu kan jag ladda ned filmer för glatta livet. Vad ska man med videobutiker till när man kan sitta hemma i soffan och få hem filmen direkt till den kära gamla TV-apparaten. Plötsligt förstod jag varför all uthyrning och försäljning av DVD var helt otidsenlig.


Hur var då filmen? Jo, mycket bra. "Peggy Guggenheim Art Addict" var en dokumentär om Peggy Guggenheims ovanliga och speciella men inte särskilt lyckliga liv (tror jag). Men hade hon som mål att blir en världskändis så får man säga att hon lyckades. Hennes gamla hem (palatset!) har gjorts om till museum och innehåller en unik samling av modern konst. Förutom att samla ihop all denna konst lär hon ha hjälpt många konstnärer i början av deras konstnärsliv.

ps Peggy Guggenheim var brorsdotter till Solomon Guggenheim - han med museerna i New York och Billbao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar