Kategorier

söndag 11 juni 2017

En förlorad värld

"Det enda man med säkerhet visste att han hade gjort var att skapa sig en stor samling med tändsticksaskar" - talande beskrivning på en av personerna i överklassfamiljen Flyte i "En förlorad värld".

Efter bokcirkelns två korta romaner av kvinnliga, svenska arbetarförfattare har vi nu läst en tjock bok om engelsk överklass -  Evelyn Waughs "En förlorad värld". Det är två olika världar som skildras. Inom arbetarklassen är man mycket medveten om det privilegierade samhällsskick man inte tilllhör. Överklassen, däremot, verkar leva i en bubbla där bara de och deras behov exicterar.


Waugh skrev "En förlorad värld" under konvalcens efter en krigsskada (1943-44). Det är en fängslande bok som handlar om överklassliv, kärlek, ett annalkande krig, religiositet, familjeband och familjekonflikter. Den har med andra ord många teman och byter perspektiv flera gånger. Boken fängslade mig och var, trots sitt förfinade, inveckade språk, lättläst.

Det är svårt att begripa sig på den underliga och religiösa familjen Flyte. De lever sitt rika bortskämda liv, helt utan verklighetsförankring men med interna konflikter. Djup religiositet styr deras liv. Det är människor från en till synes annan värld med pengar som de fått genom att exploatera andra (bl.a. de som slavade på Jamaicas sockerplantager).

Författare Ewelyn Waugh var själv katolik vilket förklarar den tonvikt han lägger på de religiösa delarna i boken. Men att låta huvudpersonen Chales, som är gudsförnekare, bli religiös tyckte jag var lite väl magstarkt - för det är väl så boken slutar?


När jag läst ut boken tittade jag på filmatiseringen och var glad att jag hade läst boken innan jag såg filmen. Vissa delar av boken betonas och förtydligas i filmen men jag är inte övertygad om att det är rätt att göra bokens tvetydiheter entydiga som man gör i filmen. Otydlighetetna i boken var intressanta och gjorde att man fortsatte att fundera på hur det verkligen förhöll sig.

Både boken och filmen var bra men, som alltid, är det boken som tar priset.


När jag läst om engelsk överklass passade det bra att byta perspektiv och läsa om tjänstefolkets liv, som Graham Swift skildrar i "Mödrarnas söndag". Vilken fin bok! Vilket fint språk! En sensuell bok om den föräldralösa husjungfrun Jane Fairchild och en dag i hennes liv 1924. Vad gör en föräldralös tjänarinna på Mödrarnas söndag - den dag då tjänstefolk är lediga för att hälsa på sina mödrar (Mors dag)? För Jane blev dagen en vändpunkt och början till ett nytt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar