Kategorier

måndag 24 juli 2017

Fler än tusen

För några år sedan såg jag en utställning på Moderna museet med verk av Hilma af Klint. Jag förstod inte ett dugg och tyckte den var "så där".

Sen gick jag dit en gång till på en guidad visning och ändrade mig totalt. Blev mycket fascinerad av Hilma och hennes verk. Tyckte hon målade fantastiskt om en värld jag inte känner till.

Nu har det kommit ut en bok med titeln "Hilma, en roman om gåtan Hilma af Klint" som jag lyssnat på under mina morgonpromenader. Trevlig bok om Hilma och hennes konstnärsliv i sluter av 1800- och början av 1900-talet.


När Hilma var 4 - 5 år ramlade hon och slog huvudet i en sten (var mycket nära att dö). Efter olyckshändelsen fick hon kontakt med en värld med andra dimensioner - en andlig värld.

Hon gick på konstnärsskola för fruntimmer och var med i flera spirituella grupper. Av sina "andliga vänner" fick hon i uppgift att utföra tempelmålningar. Hon målade jämt. När hon dog efterlämnade hon över tusen fantastiska målningar - vissa mycket stora. Hilmas tanke (och uppenbarelse) var att målningarna skulle dekorera ett tempel men så blev det aldrig. I stället fick hennes brorson ärva dem med villkor att de inte fick visas förrän efter 20 år. Egentligen ville inte brorsonen ha ansvar för hela denna konstsamling. Han förvarade tavlorna på vinden i många år ända tills hans son blev vuxen och tog över ansvaret och visade denna skatt för allmänheten.




Automatsik skrift - kontakt med andevärlden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar