Kategorier

fredag 4 augusti 2017

Småstad

Jag hade tittat färdigt på nyheterna och skulle just stänga av TVn när det började en film med det lite töntiga namnet "Småstad".


"Jag tittar lite grand, sen stänger jag av" tänkte jag - för så brukar jag tänka och göra. Men inte den här gången. Nej, jag blev sittande kvar och fick se en riktigt bra film.

Småstad handlar om fem syskon och deras liv i Vadstena. Den handlar om rädsla och den handlar om  mod. Den handlar om att ta vara på sina liv och att våga ändra sina liv. En mjuk film där handlingen utspelar sig i ett lugnt tempo med temat "Din stund på jorden" (citat av Vilhelm Moberg).

Vilhelm Mobergs bok "Din stund på jorden" gjorde också den ett starkt intryck på mig när den visades på TV i början av 70-talet. Fastän det snart gått 50 år sen jag såg "Din stund på jorden" skulle jag, i stora drag, kunna återberätta handlingen och när jag står och väntar på spårvagnen i Göteborg brukar jag tänka till mig själv "Det här är min plats på jorden".

Vid sidan av den tänkvärda handlingen var Småstad också intressant eftersom det var fem "riktiga" syskon som spelade syskon och för att den blandade nyinspelad film med snuttar från familjens egna videoinspelningar.

Det enda som irriterar mig är att man inte gjorde "reklam" innan man visade denna pärla - mycket nära att jag missat den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar