Kategorier

lördag 4 november 2017

Sumak

Vi startade vår hemfärd från stugan lite abrupt men hade sinnesnärvaro nog att genast börja lyssna på en bok. Fastnade direkt. Sen satt vi tysta hela vägen helt absorberade av Klas Östergren som läste sin egen bok "I en skog av sumak".

När vi kom hem fortsatte jag att lyssna färdigt i stället för att läsa bokcirkelboken "Vårt behov av tröst" som maken kommer att gästblogga om. 


" I en skog av sumak" är en intressant bok med ett fantastiskt språk. Så mycket detaljer, nyanser och tidsmarkörer. Men vad handlade den om? Svårt att säga. Jag vet inte om jag fattade så mycket. Den beskrev hur det var att vara ung 1970, medan Vietnamkriget pågick för fullt och "alla" rullade och rökte joint varje dag.


En ung amerikan kom halkande in i en skola i sina brogues och ändrar det mesta i klassen. Klas Ö, som jag antar är berättarens alter ego, blir god vän med amerikanske Dan och hans syster. Han är ofta hemma hos dem i Bromma, i deras stora hus i kanten av en sumakskog - sumak som normalt växer på mycket sydligare breddgrader. Det händer en massa konstigheter och trots att jag inte tror att jag begrep ens häften, var det en mycket fängslande bok med ett enastående språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar