Kategorier

torsdag 25 januari 2018

Virginia Woolf

Det händer titt som oftast att saker sammanfaller - bildar teman. Härom dagen sammanföll "Virginia Woolf".

Medan jag höll på att läsa januaris bokcirkelbok "Mot Fyren" - en bok som måste läsas i små portioner men ändå sammanhängande - så kom författaren Virginia Woolf på bred front.


Först en artikel i DN om Bloomburygruppen, som Virginia W tillhörde. En fascinerande samling kulturella profiler verksamma i England mellan 1905 och 1939.


Sen läste jag att det ska öppna en utställning kallad "Blomsbury spirit" på konsthallen Artipelag.

När jag var klar med artikeln lyssnade jag på favoritpodden "Stil" där Sara Danius intervjuades. Gång på gång återkom hon till - just det - Virginia Woolf.

Hon var särskilt förtjust i hennes bok "Ett eget rum". För att kunna bilda mig en egen uppfattning om essän lyssnade jag igenom den feministiska berättelsen och sammanfattar den med orden: 500 pund om året (1929) och ett eget rum försett med lås är nödvändigt om du vill bli författare.


Det är väl i princip samma tanke som unga mammor har idag när de vill ha "Egentid". (Sånt behov hade inte jag när jag var ung mamma men så blev jag inte heller något).

Slutligen fick jag tips om att Liv och Horace (TV-program) gjort en resa till St Ives och huset Viginia bodde i varje sommar tills hon var 17 år. I programmet diskuterade de Virginia liv och hennes bok "Mot fyren" - intressant att se programmet efter vår egen diskussion här om dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar