lördag 1 februari 2014

The Butler**

Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan och Bush - alla var de chefer till "The butler" - filmen vi var och tittade på i går.

I filmen ska både en människas hela liv och den samhällsutveckling som sker parallellt återspeglas. Intressant men på gränsen till pekoral. När jag lämnade biografen tänkte jag "typiskt amerikanskt". Vid närmare eftertanke kom jag fram till att filmen, trots allt, hade en kärna - att visa hur en människa påverkas av sin omgivning.


När den lille pojken (the butler) efter ett fruktansvärt övergrepp tas om hand av sin "matmor" börjar han indoktrineras och kommer att se världen genom sina chefers ögon - sin "matmors", hotellägarnas, presidenternas. På samma sätt som pigorna i Sverige en gång i tiden röstade som familjen de arbetade för eller ska de kanske kallas uppdragsgivare nu för tiden. Han ser inte de orättvisor och den förnedring de svarta utsätts för men det gör hans son. De, far och son, får därför allt svårare att umgås för att efter några år helt bryta kontakten.


Inte förrän "the butler" bli bjuden att som gäst äta middag i Vita Huset faller fjällen från hans ögon och han ser det samhälle han lever i och förstår vilken nytta sonen gjort i sin kamp!! Slutet på filmen är bara att glömma men det är alltid intressant att se filmer som spänner över tid och visar en samhällsutveckling som man själv sett äga rum.

Denna fredag hann vi med två filmer. När vi kom hem "återsåg" vi "Den engelske patienten" ****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar