söndag 7 september 2014

Pariskurs

Min Berlinkurs tog slut i våras men nu är jag igång igen. Nu är det Paris som är målet. Den här kursen handlar inte bara om landet Frankrike, dess kultur och historia, utan vi ska också försöker lära oss franska - två timmars språklektioner i veckan. Redan första lektionen uppmanade vår fransklärare oss att titta på dokumentärfilmen "Franska för nybörjare" av Julie Bertuccelli. Gott råd.


I filmen förbereder man en grupp ungdomar som inte kan någon franska att komma in i det franska samhället. De kommer från all världens hörn och har mycket olika bakgrund. De har alla haft det tufft och livet i deras ny land, Frankrike, fortsätter att vara tufft. Flera ungdomar lever skilda från sina föräldrar, andra har flyttat till sina föräldrar efter att ha bott hos släktingar i kanske 10 år (i avvaktan på att föräldrarna skulle kunna ta emot dem i Frankrike). De har olika förkunskaper, olika religion, olika förmåga att anpassa sig - ingen lätt uppgift för lärarna. Klassen får jobba med ett gemensamt filmprojekt och eleverna lär undan för undan känna varandra. Men när året är slut ställs de på nytt inför en separation - den förberedande klassen ska splittras.

Franska för nybörjare är en film som många borde se. Den ger förståelse för hur svårt det är att flytta till ett nytt land med nytt språk och ny kultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar