Kategorier

måndag 12 januari 2015

Gentlemen

Min "gamla" skolkamrat och jag skulle gå på bio. Jag förordade en av de franska filmer jag blivit rekommenderad på min Pariskurs. Men då de bara visades som matinéfilmer eller tidiga kvällsfilmer föll valet i ställer på Gentlemen - filmatiseringen av Klas Östergrens bok med samma namn.

Gentlemen (**+ (stark tvåa)) handlar om bröderna Morgan, deras inneboende Klas (Klas Östergren) och det udda liv de lever i en lägenhet på Hornsgatan, mitt i Stockholm, i slutet av 70-talet. Hade jag läst boken skulle jag nog förstått filmen bättre än vad jag gjorde. Nu tyckte jag det var svårt att hänga med.

Klas träffar Henry Morgan, följer med honom hem och stannar kvar som inneboende i den stora mörka lägenhet Henry äger tillsammans med sin känslige bror Leo. Allt känns väldigt surrealistiskt. Händer det som händer i filmen eller sker det bara inne i huvudet på Klas? Har den obehaglige finansmannen någon förebild eller är allt bara uppdiktat?

Filmen var fängslande och spännande och, i mitt tycke, fint filmad med realistisk tidsskildring men ändå så konstig. Det var som att allt skulle tryckas in på två timmar - dekadent liv, kärlek, författande, komponerade, husockuperande, "murvlande", knarkande, ja allt. Finns det sådana här människor? Finns det folk som lever sådana här liv eller var allt en enda stor skröna? Jag lämnade biografen med många funderingar i huvudet. Det ska bli spännande att se Gentlemen när den kommer som TV-serie, då måste allt kunna skildras i ett lugnare tempo som ger bättre förståelse för hur saker och ting hänger ihop.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar